“Diva hayır, sürtük evet Tony Effe? Bizimle düet yapardım”

Actinopteri

New member
“Bir diva olma yeteneğim yok ama bir orospu olabilirim.” Gibi Donatella Rettore, Adnkronos'la yaptığı röportajda kendisinden bahsediyor yeni müzik projesini ve günümüz müziğine dair vizyonunu ortaya koyuyor. Bir de son zamanların en çok tartışılan sanatçısına dair bir yorum var: Tony Effe: “Düet mi? Tabii ki yapardım. O iyi.” Volkanik ve saygısız biri olarak kendini şöyle tanımlıyor:'Antidiva kargaşası'tıpkı 14 yıllık kayıt sessizliğinin ardından 10 Ocak'ta çıkan yeni albümünün adı gibi. En ilginç isimlerden bazılarıyla yayınlanmamış on iki parça ve ortak çalışmalar Beatrice Quinta (“Thelma & Louise”), Ditonellapiaga (“Chimica”), Tancredi (“Faccio da me”), La Sad (“Beepolare”) ve BigMama (“Disco Prosecco”) dahil olmak üzere İtalyan müzik sahnesinin önemli isimleri Marta Tenaglia'yla birlikte 'Ventilatore' kapağına kadar.

“Bu albüm tam olarak Z kuşağıyla tanışmamdan doğduçok sevdiğim ve savunduğum. 80'lerin kapılarında olduğumuz kadar vahşiler”, diye açıklıyor kazıyı başlatan Rettore: “80'li yıllarda sürekli 60'lı yılları müziğin altın çağıymış gibi anlatan insanlara dayanamıyordum.. Red Ronnie ve diğer gazetecilerin 60'ları güzelleştirdiğini, onları müzik tarihinin en iyi dönemi olarak adlandırdığını ve ardından 80'leri kaba olarak damgalayarak eleştirdiğini hatırlıyorum. İronik bir şekilde, artık 2025'te olduğumuza göre, 1980'lerde ne kadar çok güzel ve unutulmaz şeyin doğduğunu fark ediyoruz.”

Rettore, yalnızca Z Kuşağı'ndan değil, değer verdiği sanatçılardan bahsederken Raf'tan, Eros Ramazzotti'den, efsanesi Alan Sorrenti'den ve yeni katılanlar arasında Tananai'den bahsediyor.. San Remo'mu? Şimdilik bundan söz edilmiyor ve saldırıyor: “İtalya fazla Sanremo merkezli, bu mantıktan uzaklaşmamız lazım. Saint Vincent ve Riva del Garda'nın muhteşem etkinlikleri ya da efsaneler gibi yeni fırsatlara ihtiyacımız var. Festivalbarı”. Ve bir provokasyon başlatıyor: “Neden FestivalSosyal olmasın? Bu fikri hayata geçiriyorum. Bu arada Spotify harika bir girişimde bulundu: İtalyan müziğinin tüm kadınlarını bir dayanışma akşamı için Milano'da bir araya getirdi. Çok güzeldi. Eğer o zaman şarkı söyleseydik daha da iyi olurdu.”

Tony Effe'ye de yorum varBazı şarkılarının sözleriyle ilgili sayısız tartışmanın merkezinde yer alan bir sanatçı ve 2025 Sanremo Festivali'nin beklenen kahramanı: “'Cobra'yı hatırlayalım, o şarkı da sansürlendi. İfade özgürlüğü esastır. Eğer bayağılığı dile getiren o Sicilyalı öğretmen olmasaydı, hiç kimse bu çifte anlama ağırlık vermeyecekti. Çocuklar Cobra'yı çok fazla düşünmeden sevdikleri için söylediler. Sonuçta, çift girişli şarkılar sonsuza kadar ortalıkta dolaşıyor. Kobra'dan sonra bir erkek tarafından söylendiği için sansürlenmeyen Klarnet de geldi. O halde Tony Effe, endişelenmeden istediğini yaz. Kendinizi özgürce ifade edin, Sanremo'da iyi bir izlenim bırakın ki bu kazanmaktan daha önemli.”

Donatella Rettore, albümün yanı sıra Marco Liorni'nin sunuculuğunu yaptığı ve 11 Ocak Cumartesi günü Rai1'de yayınlanan 'Now or Never' programının da başrol oyuncuları arasında yer alacak. “Carlotta'nın koçu olacağım. O çok iyi bir şarkıcı ve onun iyi bir izlenim bırakmasını sağlamaya çalışacağım. Ve kim bilir, belki birlikte bir başarı…”. Mentor rolüne hazırlanırken, yeni yetişen sanatçılara bir mesaj gönderiyor: “Amatörün heyecanını sürdürün. Mükemmellik asla hoş değildir. Sanatçılara hata yapma, hatta başarısız olma özgürlüğünü bırakın. Aksi halde hepsi aynı.” Bu nedenle sanatçının autotune kullanımı konusunda hiçbir şüphesi yok: “Bir kerelik iyidir ama ölçülü olmak gerekir. Kısacası makarnayı çok seviyorum ama bana bir yemek yetiyor.”

Son olarak, bazı sanatçı arkadaşlarının emekliliklerini ve veda turlarını duyurma alışkanlığı üzerine Rettore ironik bir şekilde espri yapıyor: “Emekli olmak mı? Neredeyse her gün bunu düşünüyorum!Sonra daha ciddi bir üslupla şunu ekliyor: “Ama karar vermem gerekse bunu kesinlikle basına açıklamazdım. Sadece emekli olurdum. Son teslim tarihleri olmadan, duyurular olmadan”. Loredana Errico