Dinde Evlatlık Var Mıdır ?

Defne

New member
Dinde Evlatlık Var Mıdır? İslam’da Evlat Edinme Konusu

İslam dini, aile ilişkilerini düzenleyen çeşitli kurallar ve prensipler koymuştur. Bunlardan biri de evlat edinme konusudur. Peki, İslam'da evlatlık kavramı var mıdır? Evlat edinme caiz midir? Dinimizde yetim çocuklara bakmanın hükmü nedir? Bu makalede, İslam'ın evlatlık konusuna yaklaşımını detaylı şekilde ele alacağız.

---

İslam’da Evlat Edinme ve Tarihsel Arka Plan

İslamiyet’ten önce Arap toplumunda evlat edinme yaygın bir uygulamaydı. Evlatlık alınan çocuk, hukuki ve sosyal açıdan biyolojik çocuk gibi kabul edilir, miras hakkına sahip olur ve aile soyadını alırdı. Ancak İslam, bu anlayışı değiştirmiştir.

Kur'an-ı Kerim’de, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) evlatlığı olan Zeyd bin Harise ile ilgili bir olay evlat edinme konusunu açıklığa kavuşturmuştur. Zeyd, Peygamberimiz tarafından küçüklüğünde evlat edinilmiş ve ona "Muhammed’in oğlu Zeyd" denmiştir. Ancak daha sonra Allah, bu uygulamanın yanlış olduğunu bildirerek şu ayeti indirmiştir:

*"Allah, evlatlıklarınızı öz oğullarınız gibi kılmamıştır. Bunlar, sizin ağzınızdan çıkan sözlerinizdir. Allah ise gerçeği söyler ve doğru yola ulaştırır."* (Ahzâb Suresi, 4. Ayet)

Bu ayetle birlikte İslam'da hukuki anlamda evlat edinmenin kaldırıldığı ve evlatlıkların biyolojik babalarının adıyla anılması gerektiği belirtilmiştir:

*"Onları babalarına nispet ederek çağırın. Bu, Allah katında daha doğrudur."* (Ahzâb Suresi, 5. Ayet)

Bu hükümle, İslam'da evlat edinmenin eski anlamıyla geçerli olmadığı, ancak yetim ve kimsesiz çocuklara bakmanın büyük sevap olduğu vurgulanmıştır.

---

İslam'da Yetim ve Kimsesiz Çocuklara Bakmanın Önemi

Evlat edinme, İslam'da biyolojik bağları değiştiren bir uygulama olarak kabul edilmezken, yetim ve kimsesiz çocuklara bakıp onları büyütmek teşvik edilmiştir. Bu konuyla ilgili birçok ayet ve hadis bulunmaktadır:

- **Yetimlere iyi davranmak:** *"Yetimi sakın ezme!"* (Duha Suresi, 9. Ayet)

- **Yetimlerin mallarına zarar vermemek:** *"Yetimin malına yaklaşmayın; yalnızca iyilikle, erginlik çağına erişinceye kadar (yaklaşabilirsiniz)."* (En’âm Suresi, 152. Ayet)

- **Peygamberimiz’in yetimlere verdiği değer:** *"Ben ve yetime bakan kimse cennette şöyleyiz" diyerek işaret parmağı ile orta parmağını yan yana tutmuştur.* (Buhârî, Edeb, 24)

Bu ayet ve hadislerden de anlaşıldığı gibi, İslam yetim ve kimsesiz çocukların korunmasını, onlara iyi davranılmasını, eğitim ve geçimlerinin sağlanmasını büyük bir sorumluluk olarak görmektedir.

---

Evlatlık ile Miras İlişkisi

İslam hukukuna göre, evlat edinilen çocuk mirasçı olamaz. Çünkü miras, kan bağına dayalı bir haktır ve Kur'an’da miras paylaşımı belirlenmiştir. Evlatlık edinilen bir çocuğun mirastan hak elde etmesi için ona vasiyet yoluyla belirli bir pay bırakılabilir.

Peygamberimiz, "Bir Müslümanın, vasiyet edilmesi gereken bir hakkı varsa, vasiyetini yazmadan iki gece geçirmesi uygun olmaz." (Buhârî, Vesâyâ, 1) buyurarak, kişinin mirasını düzenleme hakkına sahip olduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda, bir kişi evlatlık aldığı çocuğa mal bırakmak isterse, vasiyet yoluyla malının üçte birine kadarını ona bırakabilir.

---

Evlatlık ile Mahremiyet Meselesi

Evlatlık alınan çocuk, İslam hukukunda biyolojik çocuk kabul edilmediği için mahremiyet kuralları geçerlidir. Yani:

- Evlatlık erkekse, büyüdüğünde evlat edinen annenin yanında mahremiyet kurallarına uyması gerekir.

- Evlatlık kızsa, evlat edinen babayla aynı kurallar geçerlidir.

- Eğer çocuk küçük yaşta evlat edinilmiş ve süt emzirme yoluyla süt annelik ilişkisi kurulmuşsa, o zaman süt akrabalığı oluşur ve mahremiyet kuralları değişir.

Bu nedenle, İslam’a göre evlatlık edinilen bir çocuğun ergenlikten sonra mahremiyet kurallarına uygun şekilde hareket etmesi gerekir.

---

Evlatlık ile İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

**1. İslam'da evlatlık almak yasak mı?**

Hayır, yasak değildir. Ancak İslam'da evlatlık, çocuğun soy bağını değiştirmeden, onu büyütüp bakmak şeklinde olmalıdır. Evlat edinilen çocuk biyolojik anne-babasının adıyla anılmalı ve mirasçı olmamalıdır.

**2. Yetim bir çocuğa bakmak sevap mıdır?**

Evet, yetim ve kimsesiz çocuklara bakmak İslam’da büyük sevaptır. Peygamberimiz, yetime bakanın cennette kendisine çok yakın olacağını bildirmiştir.

**3. Evlatlık edindiğim çocuğa miras bırakabilir miyim?**

Kanunen miras hakkı yoktur, ancak vasiyet yoluyla malınızın üçte birine kadarını ona bırakabilirsiniz.

**4. Evlatlık edindiğim çocuk mahremim midir?**

Hayır, mahrem değildir. Büyüdüğünde mahremiyet kurallarına uygun hareket edilmelidir. Ancak eğer süt akrabalığı oluşursa, mahremiyet hükümleri değişebilir.

**5. Evlatlık bir çocuk evlat edinenin soyadını alabilir mi?**

İslam'a göre çocuğun kendi soyadıyla anılması gereklidir. Ancak resmi işlemler açısından bazı ülkelerde soyadı değişikliği yapılabilir.

---

Sonuç

İslam, evlat edinmeyi modern anlamıyla desteklememekle birlikte, yetim ve kimsesiz çocukların korunmasını ve yetiştirilmesini teşvik eder. Evlatlık alan bir kişi, çocuğun soy bağını değiştirmeden, onun bakımını üstlenerek büyük bir sevap kazanabilir. Ancak miras, mahremiyet ve soy bağları konusunda İslami kurallara dikkat edilmelidir.

Yetim ve kimsesiz çocukların topluma kazandırılması, onlara merhametle yaklaşılması ve destek olunması İslam ahlakının temel prensiplerindendir. Bu sorumluluğu yerine getirenler, hem dünyada hem de ahirette büyük mükâfatlarla karşılaşacaklardır.